top of page
Caută

Alexandra Mandache ne povestește despre călătoria ei în lumea YOGA.

Actualizată în: 5 nov. 2023


Am început să practic yoga cu ani în urmă, era ianuarie 2015. Rezoluția mea pentru anul acela a fost să pot face “sfoara” :) Dar până în acel punct…Lucram la birou și nu aveam cea mai sănătoasă postură. Am început să fac fitness online, acasă, cu regularitate. Când m-am simțit în formă mi-a apărut dorința să avansez în practica mea fizică și să învăț “sfoara”. Am căutat diverse materiale despre asta și m-am oprit la un video yoga care mi-a plăcut enorm. Am devenit curioasă despre ce este yoga și m-am îndrăgostit :)


Am început să practic foarte des și mult, era magnetică. Nimic nu m-a atras așa tare până atunci.


La un moment dat mi-am dorit să practic și offline și am început să caut un loc în Sibiu unde aș putea face yoga. Și l-am găsit... La vremea aceea orele se țineau în altă parte decât acum și numele KeepGiving nu era încă oficial.

Mi-am continuat practica cu consecvență până într-o zi când un context aparte m-a făcut să îmi pun întrebarea “Cum ar fi să predau yoga?”

A urmat primul curs de formare de 200h TTC în Grecia și am început să țin ore din iunie 2017. Un an mai târziu am fost în Olanda pentru un curs de Yin Yoga și Yoga Nidra. Am avut șansa să învăț de la profesori experimentați și respectați, ce au studiat direct în India.


Apoi a fost mult studiu individual și alte cursuri online. Oricâtă pregătire există sunt mereu un învățător și învățăcel deopotrivă.

Aș spune că pasiunea mea pentru yoga provine din plăcerea de a preda ceva practic și holistic, care schimbă vieți și devine un mod de a trăi. Mă simt bine când predau, simt că împlinesc misiunea sufletului meu.


Pentru mine yoga este înțelepciune aplicată, pentru că nu rămâne la stadiul de filosofie ci ne oferă instrumente practice prin care să avem grijă de corpul, mintea și sufletul nostru. Ne arată consecințele a ceea ce gândim, spunem, facem și ne dezvăluie puterile nebănuite din noi.

Exact pe asta pun accent în orele pe care le țin. Mă axez pe a trăi, a simți. Pun accent pe autocunoaștere prin simțirea conștientă a stărilor noastre. Îmi doresc să creez experiențe meditative pe toată durata practicii și mișcarea să ne fie meditație.


Predau stilul Hatha yoga cu influențe Power și Vinyasa și stilul Yin yoga. Sunt abordări total diferite între ele și asta se vede foarte clar la ore. De exemplu, folosesc Hatha yoga pentru ore mai intense fizic și Yin yoga pentru ore mai puțin solicitante fizic. Așadar sunt accesibile și persoanelor care sunt la început de drum în yoga dar și celor care au experiența.




În privința tematicii “Yoga pentru coloana” are un loc special în inima mea. Este prima clasă introdusă de mine, a fost dorința mea primară când am început să predau, având în vedere că știu efectele unei posturi nesanatoase și implicațiile ei la nivel fizic și psihic. “Yoga pentru relaxare” este o oază de liniște și timp de reflexie, iar “Slow Deep Yoga” este o adâncire în practica fizică și meditativă. În programul studioului există cu siguranță cel puțin o oră pe placul fiecăruia.




Yoga poate aduce așa multe în viața oricui. Poate fi un refugiu din lumea cotidiană, o șansă la relaxare, la meditație, la autocunoaștere. Este o provocare pentru trup și minte. Este o învățare continuă despre tine și ce poți face cu tine. Îți dă șansa să te gândești la ale tale în liniște sau să te desprinzi un pic de ele. Aduce bună-stare: articulațiile devin mai mobile, mușchii mai flexibili și puternici, mintea mai calmă, clară și focusată, somnul este îmbunătățit, la fel și digestia, respirația devine profundă, crește imunitatea, stimulează circulația energiei, sângelui și aerului, mișcă totul în noi.



În timpul claselor îmi place să observ persoanele care participă, să le observ atenția și capacitatea de concentrare, prezența în ceea ce fac, mimica feței, conectarea cu corpul și mișcările. Totul îmi spune câte ceva despre fiecare și adaptez orele în funcție de nevoi. Uneori schimb total ce aveam în plan inițial pentru că Îmi doresc ca toată lumea să se simtă văzută și inclusă, iar asta creează un sentiment de apartenență.

Când am început să practic yoga eram cam puțini în oraș cu așa interes și mult timp nu am spus în jurul meu că practic yoga. Găseam înțelegere doar la cei care făceau yoga. Acum lucrurile sunt total altfel. Dedicarea noastră a atras tot mai multe persoane. Fiecare oră în sine este o mică comunitate. Participanții vorbesc unii cu ceilalți, împărtășesc și chiar păstrează legătura și în afara studioului. Sunt multe cazuri de prietenii legate datorită yoga. Sunt și multe cazuri în care prieteni vin împreună la yoga, la fel cum merg la alte activități.




Fiecare persoană care face yoga se transformă. Cele mai evidente situații sunt acelea în care văd oameni agitați, preocupați, îngreunați, cum pleacă de la ore cu fața senină, mai calmi, cu mai multă claritate, cu un aer general de ușurință în ei.

Dacă ai și un singur gând să faci yoga, dă-i o șansă. Atât practicii, cât și ție. Când te gândești să faci yoga, ceva din tine are nevoie de ea. De ce să nu descoperi despre ce este vorba?!


Unele persoane preferă să vină doar la studio, iar altele practică și acasă. Dacă faci yoga acasă e nevoie să faci din asta o prioritate. Atunci o să faci loc pentru ea în orarul tău și o iei în serios. Acum sunt multe surse online de calitate la îndemână. E nevoie doar de atenția ta, să îți dai seama ce este pentru tine și cum răspunde corpul la ceea ce faci.

Pentru mine yoga este ca o planșă de desen unde îmi pot pune ideile în practică și creativitatea e la cote maxime. Drept urmare, în perioada următoare o să organizez mai multe evenimente prin care să cunoaștem yoga mai bine dar și pe noi. O să susțin mai multe workshop-uri despre exercițiile de respirație din yoga, despre meditație și dansuri ecstatice cu teme noi.



Yoga nu este singura mea pasiune :) Mă mai pasionează arta culinară; magia plantelor de leac (pe care le studiez mai activ în prezent în cadrul unui curs de ayurveda și fitoterapie); modalitățile alternative pe care oamenii le-au găsit și dezvoltat ca să le fie bine. Sunt reflexoterapeut și dharma coach & spiritual life coach (îndrumare spirituală spre trăirea misiunii personale). Mă atrag psihologia și dinamica relațiilor interumane. Am adunat multă experiență și ca voluntar în multe proiecte din oraș și județ.


Apoi mai am o pasiune veche pentru Coreea de Sud. Cam multe nu? :) Și cam departe de studiile mele și experiența profesională în domeniul economic.


Poate par activități diferite între ele, însă pentru mine toate au sens și există o conexiune între ele.









72 afișări0 comentarii
bottom of page